Pašmāju mūzikas mīļotāji atpazinuši, ka jaunajā kompāniju "Sky Atlantic" un HBO seriālā "The Young Pope" ("Jaunais pāvests"), kas jau ieguvis kino ekspertu sajūsmu, skan starptautiski pazīstamā latviešu komponista Pētera Vaska mūzika.

Sarunā ar portālu "Delfi" komponists apstiprina – izcilais itāļu režisors Paolo Sorrentino savam debijas seriālam izvēlējies Vaska Ceturtā stīgu kvarteta fināldaļu skaņdarbu-meditāciju "Vientuļais eņģelis".

"Jā, esmu dzirdējis, ka seriālā skan mana mūzika," telefonsarunā ar "Delfi" saka komponists. Par tā nonākšanu Sorrentino darbā rūpējusies viņa izdevniecība "Schott Music".

"Acīmredzot kāds mans disks ir nonācis pie filmas autoriem, iespējams, pie režisora, ir noticis kāds pozitīvs klikšķis – tā filmā skan mana mūzika. Man tas ļoti patīk un jūtos pagodināts."

"Pagaidām pats neesmu vēl redzējis, bet man ir liela interese par šo filmu. Domāju, seriāls skar būtiskas tēmas. Vatikāna vadībā ir veci, astoņdesmitgadīgi vīri un ir vajadzīga jauna, asa slota, kas to visu izslauka," komentē Pēteris Vasks.

"Sorrentino ir brīnišķīgs režisors. Man ļoti patīk viņa filmas, viena par otru skaistāka. Īpaši "La grande bellezza" ("Dižais skaistums") , kas pirms pāris gadiem dabūja Eiropas kinoakadēmijas balvu kā labākā filma. Itālijā vēl kino nav miris."

Esmu Sorentīno filmas ievērojis, ka viņam ir laba muzikālā gaume. Skaņdarbos, kas skan viņa filmās, ir iekšā īpašs vēstījums. Vienmēr esmu domājis, ka mūzika ir barība dvēselei, un arī kino tāds ir, nevis kaut kāda izklaide."

"Šī ir interesanta blakne. Rakstu mūziku, kas skan koncertzālēs, baznīcās, bet to labprāt izmanto horeogrāfi un veido dejas darbus. Kino ir jauna pieredze.

"Es rakstu mūziku mierinājumam, cerībai, lai pasaulē būtu vairāk mīlestības," sarunu noslēdz Pēteris Vasks.

Itāļu režisora Paolo Sorrentino seriāla pirmās sērijas pirmizrādi piedzīvoja 2016. gada Venēcijas kinofestivālā, bet oktobrī bija skatāms plašākam skatītāju lokam. Tas uzreiz iemantoja kino cienītāju uzslavas un sajūsmu. Seriālā, kas vēsta par varas spēlēm un aizkulisēm mūsdienu Vatikānā, galveno – bijušā Ņujorkas arhibīskapa, jaunievēlētā pāvesta – lomu spēlē pazīstamais aktieris Džūda Lovs, bet māsas Marijas lomā – Daiena Kītone.

http://www.delfi.lv/kultura/news/music/popularaja-seriala-jaunais-pavests-skan-petera-vaska-muzika.d?id=48387779