12dd26270235628ea9ee21ce5b38a75c_L.jpg

"Lielajai Mūzikas balvai" nominēts Pelēča jaundarbs, dziedātāja Inga Kalna un Vaska "Tālā gaisma"

Piektdien, 11.janvārī, Kultūras ministrijā notikušajā “Lielās Mūzikas balvas” preses konferencē tika nosaukti šā gada balvas nominanti. Tāpat balvas žūrijas komisija paziņoja, ka balvu par mūža ieguldījumu šogad saņems dziedātāja Maija Krīgena. Svinīgā balvas pasniegšanas ceremonija 5.martā jau tradicionāli notiks Latvijas Nacionālajā operā, taču sīkākas nianses par šā vakara norisi un veidotājiem netika atklātas.

Ievadot nomināciju nosaukšanu, KM valsts sekretāre Dace Vilsone uzsvēra, ka pagājušais gads, kad svinējām mūsu valsts simtgadi, mūs pārsteidzis ar patiešām spožiem un izciliem muzikāliem notikumiem, tāpat devis impulsu tapt jaunai mūzikai, tāpat vairojis pozitīvu konkurenci mūziķu vidū.

“Lielajai mūzikas balvai 2018” kategorijā “Par izcilu sniegumu gada garumā nominēts LNO solists Rihards Mačanovskis, “Trio Palladio”, kurā apvienojušies vijolniece Eva Bindere, čelliste Kristīne Blaumane un pianists Renis Zariņš, kā arī Valsts kamerorķestris “Sinfonietta Rīga”.

Kategorijā “Gada koncerts” balvai nominēts festivāla “Pētera Vaska mūzikas aplis” noslēguma koncerts “Tālā gaisma”, kas Vidzemes koncertzālē “Cēsis” izskanēja 28.aprīlī, “Jūrmalas festivāla” atklāšanas koncerts “Dzimuši Latvijā” un kurā muzicēja Latvijas jauniešu simfoniskais orķestris, operzvaigzne Kristīne Opolais, akordeoniste Ksenija Sidorova, vijolnieki Vineta Sareika un Daniils Bulajevs, ģitārists Miks Akots un LNO solists Kalvis Kalniņš (koncerts Dzintaru koncertzālē bija klausāms 24.jūlijā), kā arī 4.novembrī Latgales vēstniecībā “Gors” notikušais koncerts “Bahs un Baltija”, kurā pirms Eiropas koncerttūres saspēlējās izcilā ērģelniece Iveta Apkalna un orķestris “Kremerata Baltica”.

Kategorijā “Gada jaundarbs” balvai nominēts Georga Pelēča skaņdarbs “Septiņi Knuta Skujenieka dzejoļi soprānam, klarnetei un klavierēm “Ne gudrība nenāk prātā”, ko operdziedātāja Evija Martinsone, klarnetists Guntis Kuzma un pianiste Agnese Egliņa 11.augustā pirmatskaņoja Mazajā Mežotnes pilī; Kristapa Pētersona kompozīcija “Mūzika lielam orķestrim”, kas LNSO un diriģenta Andra Pogas sniegumā 24.novembrī izskanēja Lielajā ģildē, kā arī Anitras Tumševicas otrā koncertsimfonija “Signs”, ko kamerorķestris “Sinfonia Contertante” diriģenta Jāņa Stafecka vadībā pirmatskaņoja 30.novembrī.

Kategorijā “Gada uzvedums” balvai nominēta režisora Viestura Kairiša koncertizrāde “Kalpotājs. Blumbergs. Kamēr...” diriģenta Jāņa Liepiņa vadībā, kā arī cikla “Latvijas gredzens” noslēdzošais koncertuzvedums “Zemgales gredzens”, ko veidoja diriģents Sigvards Kļava un režisors Roberts Rubīns, kā arī Imanta Ramiņa operas “Lakstīgala”, ko veidoja režisore Māra Ķimele un kurā piedalījās diriģentes Airas Birziņas vadītais meiteņu koris “Tiāra”.

Savukārt balvai kategorijā “Par izcilu darbu ansamblī” balvai nominēti sitaminstrumentālisti Juris Āzers un Guntars Freibergs, čelliste Ilze Grudule un klarnetists Jānis Tretjuks, bet par “Gada jaunā mākslinieka” titulu cīnīsies čelliste Margarita Balanas, klarnetiste Anna Gāgane un klavesīniste Gertruda Jerjomenko.

Balvai kategorijā “Par izcilu interpretāciju” nominēta operzvaigzne Inga Kalna par Volfganga Amadeja Mocarta operu āriju atskaņojumu 13.decembrī Lielajā ģildē, klarnetists un diriģents Guntis Kuzma par Ādolfa Skultes “Piektās simfonijas” atskaņojumu un solopartiju Sebastiana Fagerlunda “Klarnetes koncertā”, kā arī pianists Reinis Zariņš par Ludviga van Bēthovena sonāšu atskaņojumu un latviešu komponistu mūzikas interpretāciju koncertā “Gaismas domas”.

“Lielās Mūzikas balvas” žūrijā šogad darbojas tās priekšsēdētāja, muzikoloģe un žurnāla “Mūzikas saule” redaktore Ilze Medne, diriģents un mūzikas pedagogs Jānis Erenštreits, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Muzikoloģijas katedras vadītāja Ieva Rozenbaha, izdevniecības “Musica Baltica” direktore Solvita Sējāne, nodibinājuma “Mūzikas un mākslas atbalsta fonds” valdes priekšsēdētāja Sandra Zanberga, pianists, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas profesors Ventis Zilberts, kā arī muzikologs, žurnālists un publicists Armands Znotiņš.

http://www.aprinkis.lv/index.php/kultura/5650-lielajai-muzikas-balvai-nominets-peleca-jaundarbs-dziedataja-inga-kalna-un-vaska-tala-gaisma?fbclid=IwAR3-Qn18ioBEQehq7Eo1UN2uzbCTxrnTZH6e7Iahtoi-p1Z_Cq8emc1lg7g